SPRÅKNYTT | NYHEITSBREV
5. juni 2023
Illustrasjonsfoto. To personer samarbeider på kontor. Foto: Oda Hveem

Stadig mer engelsk i norsk forvaltning

Antallet vitenskapelige publikasjoner fra offentlig forvaltning har nærmest firedoblet seg hvert år siden 2012. 90 prosent av publikasjonene er skrevet på engelsk.  

Les mer om engelsk språk i norsk forvaltning
Illustrasjonsfoto. Tegnspråklig ungdom og tolk Foto: Oda Hveem

 Rom for tolking

Hvis du har norsk som morsmål, kan det være vanskelig å se hvilke utfordringer minoritetsspråklige har i møte med offentlige organer i Norge. Nå er det for første gang gjort en større undersøkelse om minoritetsspråkliges erfaringer på tolkefeltet.

LES MER OM TOLKEBRUKERNES ERFARINGER

Relatert innhold

Illustrasjonsfoto. Møte om interne tiltak. Foto: Oda Hveem

Språkarbeid i forvaltninga: Du treng ein plan 

Språkarbeid i offentleg sektor er sjeldan plankekøyring. Maimu Berezkina leier språkarbeidet på helsenorge.no. Språkentusiasten har undra seg over at mange offentlege verksemder ter seg som om det er valfritt å følgje språklova, men no innser ho òg utfordringane. Den innsikta er første steg til ein god plan.

Les meir om språkarbeidet på helsenorge.no

Relatert innhald

RESSURSAR OG ARRANGEMENT

Språkrådets årsrapport for 2022

Åse Wetås

 

I Norge var både språkene våre og økonomien under press i 2022. Begge tendensene satte spor i Språkrådets arbeid. Krympflasjon var årets ord det året.

Hør språkdirektør Åse Wetås fortelle om årsrapporten for 2022. Eller les rapporten i sin helhet.

VIDEO: SPRÅKDIREKTØREN OM ÅRET 2022

«Terminologi i samfunnets teneste»

 

14. og 15. juni kan du følgje konferansen Nordterm direktesend frå Stockholm. Fagspråk og terminologi i samfunnskritisk kommunikasjon er tema, og innfallsvinklane er mange. Sjå heile programmet her. Det er gratis å delta digitalt.

SJÅ NORDTERM DIGITALT 14. OG 15. JUNI

NYTT SIDAN SIST

 

Språkrådet publiserer aktuelle saker om norsk språk og språkpolitikk på språkrådet.no. Vi deler alle sakene i sosiale kanalar. Nedanfor gir vi eit samla oversyn over relevante nettsaker sidan det førre nyheistbrevet.

***

Flere arbeidsinnvandrere får lære norsk, men de bør slippe regninga (10.5.23)

Nå skal alle arbeidsinnvandrere få rett til norskopplæring, men arbeidsinnvandrerutvalget vil kreve egenbetaling. Det gir dårlige resultater, viser tall fra Danmark.

 

Ønsker å bli et språklig forbilde (10.5.23)

– Det er utenkelig for oss å ikke ha et språkpolitisk organ, sier Geir Kåre Resaland, prorektor og leder for språkutvalget på Høgskolen på Vestlandet (HVL). Da høgskolen ble opprettet for seks år siden, vedtok styret tidlig språkpolitiske retningslinjer.

 

Varsku her! (8.5.23)

Dei fleste har nok sett dei gule trekantane på Yr som varslar om fare. Men kva skal ein eigentleg gjera dersom det blir sendt ut eit farevarsel der ein bur?

 

Ord som inkluderer (9.5.23)

Hva kjennetegner språk som skaper innenforskap istedenfor utenforskap? Hvordan snakker vi med og om mennesker slik at de føler seg sett og tatt på alvor? Inkluderende språk er tema i episode 22 av språkpodkasten «På godt NAVsk».

 

Tove Raappana Reibo får den kvenske språkprisen 2023 (17.4.23)

Vinneren av den kvenske språkprisen, Kieliraatin kielipalkinto, er Tove Raappana Reibo, språk- og prosjektarbeider ved Halti kvenkultursenter i Nordreisa.

 

Kommisjonen som glemte ytringsfrihetens viktigste verktøy: språket (19.4.23)

To kommisjoner har nylig utredet tre store temaer: ytringsfrihet, sannhet og forsoning. Utredningen fra ytringsfrihetskommisjonen kom i vinter. Utredningen fra sannhets- og forsoningskommisjonen skrives nå. Språkrådet minner om at disse temaene har språket som sitt kanskje viktigste verktøy. Det har ytringsfrihetskommisjonen glemt i sin rapport.

 

Ny opplæringslov heng ikkje med i tida (12.4.23)

Framlegget til ny opplæringslov stiller krav om at skriveprogram i skulen skal fungera like godt på nynorsk og bokmål. Det er bra. Men kvifor er det framleis lov å utvikla og kjøpa inn anna digitalt innhald, laga til bruk i skulen, berre på bokmål? Det tener korkje nynorskelevar eller bokmålselevar på.

Mailmojo