Språkrådet publiserer aktuelle saker om norsk språk og språkpolitikk på språkrådet.no. Vi deler alle sakene i sosiale kanalar. Nedanfor gir vi eit samla oversyn over relevante nettsaker sidan det førre nyheistbrevet.
***
Flere arbeidsinnvandrere får lære norsk, men de bør slippe regninga (10.5.23)
Nå skal alle arbeidsinnvandrere få rett til norskopplæring, men arbeidsinnvandrerutvalget vil kreve egenbetaling. Det gir dårlige resultater, viser tall fra Danmark.
Ønsker å bli et språklig forbilde (10.5.23)
– Det er utenkelig for oss å ikke ha et språkpolitisk organ, sier Geir Kåre Resaland, prorektor og leder for språkutvalget på Høgskolen på Vestlandet (HVL). Da høgskolen ble opprettet for seks år siden, vedtok styret tidlig språkpolitiske retningslinjer.
Varsku her! (8.5.23)
Dei fleste har nok sett dei gule trekantane på Yr som varslar om fare. Men kva skal ein eigentleg gjera dersom det blir sendt ut eit farevarsel der ein bur?
Ord som inkluderer (9.5.23)
Hva kjennetegner språk som skaper innenforskap istedenfor utenforskap? Hvordan snakker vi med og om mennesker slik at de føler seg sett og tatt på alvor? Inkluderende språk er tema i episode 22 av språkpodkasten «På godt NAVsk».
Tove Raappana Reibo får den kvenske språkprisen 2023 (17.4.23)
Vinneren av den kvenske språkprisen, Kieliraatin kielipalkinto, er Tove Raappana Reibo, språk- og prosjektarbeider ved Halti kvenkultursenter i Nordreisa.
Kommisjonen som glemte ytringsfrihetens viktigste verktøy: språket (19.4.23)
To kommisjoner har nylig utredet tre store temaer: ytringsfrihet, sannhet og forsoning. Utredningen fra ytringsfrihetskommisjonen kom i vinter. Utredningen fra sannhets- og forsoningskommisjonen skrives nå. Språkrådet minner om at disse temaene har språket som sitt kanskje viktigste verktøy. Det har ytringsfrihetskommisjonen glemt i sin rapport.
Ny opplæringslov heng ikkje med i tida (12.4.23)
Framlegget til ny opplæringslov stiller krav om at skriveprogram i skulen skal fungera like godt på nynorsk og bokmål. Det er bra. Men kvifor er det framleis lov å utvikla og kjøpa inn anna digitalt innhald, laga til bruk i skulen, berre på bokmål? Det tener korkje nynorskelevar eller bokmålselevar på.
|